04 września 2016

daktylove ciasto bezglutenowe

Hoł!

Wracam z wypiekiem. Żadna nowość, prawda? Kto by to pomyślał, że się wkręcę w pichcenie, tyle dobrze, że człowiek jednak zwraca uwagę na to co i ile...ładuje do buzi ;d
Zatem ciasto mam. Bezglutenowe, pyszne, wilgotne, z daktylami, na jabłkach....z garścią orzechów włoskich. Oesuuuuu, no dobre jest. Nie wygląda zjawiskowo, przynajmniej jest niepozorne, ale honor trzeba zwrócić wraz z pierwszym kęsem. Mam nadzieję, że podzielicie mój entuzjazm.
Ciastem zaraziła mnie moja dobra koleżanka Aneta, pozdrawiam Ją serdecznie.


Enjoy!


Przygotowanie: 40 min pieczenia + około 20 min przygotowanie

Składniki:
200 g posiekanych daktyli bez pestek
250 ml wody
1 łyżeczka sody
125 g miękkiego masła dobrej jakości
200 g cukru ( u mnie tylko 80 g trzcinowego)
1 jajo
2 stare jabłka średniej wielkości
garść orzechów włoskich
185 g mąki bezglutenowej ( 100 g gryczanej oraz 85 g ryżowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia bezgl.

Naczynie na ciasto smaruję olejem kokosowym, odstawiam na bok.


Daktyle siekam na drobno, wrzucam do rondelka ( raczej wyższego), zalewam wodą, doprowadzam do zagotowania.  Dodaję sodę - uwaga - pieni się, wymieszać wszystko, po czym odstawić do całkowitego ostygnięcia.

W wysokiej misce zmiksować masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać jajko, całkowicie wystudzoną masę daktylową ( razem z płynem), starte jabłka, na koniec przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy włoskie. Wymieszać wszystko bardzo dokładnie łyżką.

Ciasto przekładamy do formy, wkładamy do piekarnika na ok 40 min, pieczemy w 180 st. bez termoobiegu.
Moje wyjęłam z piekarnika po 43 minutach ;)

Zostawić do przestygnięcia ;d






z pozdrowieniami dla oczekujących na wpis ;d <3











12 komentarzy:

  1. kurka.. muszę czymś zastąpić masło i biorę się do pracy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja to zawsze do daktyli w każdej postaci mam słabość, więc słowo "daktylove" już wzbudziło mój entuzjazm, nie widząc jeszcze reszty przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, czy można zrobić wersję bez sody?

    OdpowiedzUsuń
  4. Hey😊
    Soda powoduje, że ciasto jest delikatne, nie jest United, a puszyste. Myślę, że jej niedobór nie spowoduje katastrofy kulinarnej 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Na zdjęciu prezentuje się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne! Ja ostatnio zdrowo z www.kcalmar.com, ale takie ciacho mi się marzy....Poleca Ci ich apkę. Naprawdę fajne pomysły mają...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowe i pyszne, takie połączenia lubię najbardziej, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale. Poproszę moją dziewczynę, aby mi jutro upiekła. Można zamienić daktyle na śliwki suszone ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała idea smaku opiera się wlasnie na daktylach, nie wiem czy śliwki podołają, ale zachecam do spróbowania 😊
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Cała idea smaku opiera się wlasnie na daktylach, nie wiem czy śliwki podołają, ale zachecam do spróbowania 😊
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)