22 lutego 2012

cukinia z mięsem i ryżem basmati

Przeglądając zacną koleżankę Lodówkę natknęłam się na jeszcze nie wykorzystaną cukinię;]
Postanowiłam więc, że dziś zaszaleję właśnie z nią, mięsem i ryżem Basmati;)
Nie dość, że jest to danie banalnie proste, to jeszcze nie zajęło mi więcej jak godzinę, super!

Przygotowanie: 60 min
Koszt: 20-25 zł

Składniki:
2 średnie cukinie
1/2 kg mięsa mielonego
2 małe cebule
3 ząbki czosnku
sos imbirowy z soją Tao Tao
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
natka pietruszki
100 g ryżu Basmati ( lub dwie torebki, ile kto zje)
oliwa z oliwek
1 pomidor
ser - jakikolwiek macie, byle dał się zapiec

Zaczynam od cukinii, myję obydwie dokładnie, ponieważ nie obieram ze skórki. Odcinam końcówki i wycinam środek, czyli tą miękką część z nasionami. Nie wyrzucam tego jednak, kroję od razu na kostki, tudzież na drobno i odstawiam na bok...
Cebulę kroję również na drobno, wrzucam na rozgrzaną oliwę, po chwili dokładam mięso, mieszam, smażę do uzyskania koloru i smaku - bo przecież próbuję;p Dorzucam pomidora pokrojonego w kostkę - proponuję go najpierw sparzyć, by pozbyć się skóry, ewentualnie, jak macie z puszki, to też mogą być;) Mieszam i nadal smażę. Dodaję wcześniej pokrojony środek cukinii i tak wszystko razem jeszcze jakąś chwilę podsmażam, by zmiękło. doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz pod sam koniec wlewam kilka łyżek sosu imbirowego z soją. 

Cukinię wkładam do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Układam jedna obok drugiej. Wypełniam każdą mięsem - do oporu. Posypuję wyciśniętym przez praskę czosnkiem. 
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni na jakieś 20 minut. Po tym czasie, jeszcze na chwilę zostawiam je w piekarniku, ale odkrywam część naczynia, nakładając ser na cukinie, nie za dużo.

Układam na talerzu, na którym już ułożyłam ryż posypany pietruszką.   Tyle;))


Smacznego!;)




2 komentarze:

  1. sos IMBIROWY z soją, czy SOJOWY z imbirem?

    OdpowiedzUsuń
  2. Sos Imbirowy z Soją Tao Tao, polecam;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)