21 marca 2012

bruschetta z pomidorami

Nie ma jak lajtowy dzień przy kawie, małych zakupach i dobrym jedzeniu;)
To chyba przez to chwilowe słońce zachciało mi się bruschetty...pomidory, zioła i czosnek...pysznie;)


Przygotowanie: 20 minut
Koszt: około 10-12 zł


Składniki:
4 średnie pomidory
świeża bazylia i oregano
4-5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
4 kromki pszennego pieczywa
sól morska
pieprz
szczypta ziół prowansalskich


Pomidory myję i parzę wrzątkiem, w celu pozbycia się skórki. Usuwam gniazda nasienne i kroję je w kostkę. Mieszam z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią, oregano, ziołami, solą i pieprzem.
Pieczywo kroję na grube kromki, ja użyłam akurat bagietek. Smaruję je oliwą z oliwek i wkładam na chwilę do piekarnika na jakieś 200 stopni. Dosłownie na moment, bo też nie chcę, żeby pieczywo było za twarde. można też użyć tostera czy opiekacza, chodzi o to, żeby pieczywo było chrupkie i ciepłe;)
Na upieczonych kromkach układam pomidory, ozdabiam bazylią i od razu zajadam;))

Smacznego;)



5 komentarzy:

  1. zapraszam zatem do lodówki, moja połowica stwierdziła, że niby takie nic, a się najadł;p

    OdpowiedzUsuń
  2. jeszcze z białym winem...na tarasie...;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)