03 sierpnia 2012

placki ziemniaczane z kukurydzą

Chciało mi się placka, to sobie go robię;)
Zastanawiałam się tylko z czym mam je tym razem zrobić, początkowo myślałam o mięsie jakimś czy coś, ale za gorąco na szaleństwa w kuchni...wystarczy mi smażenie samo w sobie, to "wymyśliłam" dodatki, niech będzie kukurydza, trochę dymki, natki pietruszki...a jako sos będzie sobie ogórek z jogurtem naturalnym ...chyba pasuje;p
No i muszę coś zostawić dla koleżanki;)))


Przygotowanie: 60 minut
Koszt: około 10 zł


Składniki:
10 ziemniaków
puszka kukurydzy
1 średnia czerwona cebula
natka
dymka
sól, pieprz
2 jajka
2-3 łyżki mąki
oliwa
przyprawy wedle gustu
jogurt naturalny
2-3 ogórki
3-4 ząbki czosnku


Ziemniaki obieram, ścieram na tarce na dużych oczkach, odcedzam dokładnie, odstawiam do miski.
Dodaję do nich posiekaną cebulę, dymkę, natkę, odsączoną kukurydzę, sól, pieprz, przyprawy, jajka oraz mąkę. Mieszam wszystkie składniki dokładnie.

Za pomocą łyżki nakładam na rozgrzaną oliwę masę, którą ugniatam w formie placka i smażę na złoty kolor z obu stron.

Ogórki myję, obieram, kroję na cienkie plastry, polewam jogurtem, dodaję sól, pieprz, czosnek, wkładam do lodówki na chwilę.








10 komentarzy:

  1. sycący obiad na bank :)
    pozdrawiam cieplutko,
    szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. no, bardzo dobre, polecam;)

    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie pomyślałbym, żeby wrzucić kukurydzę do placków ziemniaczanych, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do spróbowania, są fantastyczne w smaku;)

      Usuń
  4. Nigdy nie myślałam o tym, żeby dodać kukurydzę do placków. Świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wiesz, żadna nowość, czasem zjesz coś u kogoś, nieco zmodyfikujesz i już...ilu ludzi, tyle pomysłów, a i tak wszystko jest powtarzalne;)))

      Usuń
  5. Z kukurydzą jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Matko ja chcę takiego placka! Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)