19 lipca 2013

szybka... ryżowa z gremolatą i pomidorem w asyście pstrąga tęczowego;)

Hey;)

Co tam słuchać...? My dziś bardzo słonecznie i pozytywnie spędziłyśmy z małą czas...spacer, wypad na targ warzywny (....;p ), gdzie obkupiłyśmy się w maliny, czereśnie, bób...i różne inne. Potem lody...dla mnie oczywiście, no i w końcu wylądowałyśmy w kuchni.
...Na obiad pstrąg i szybka ryżowa niby sałatka, którą wyhaczyłam w jednej z książek, tudzież książeczek kucharskich. Dobra jest, minimum składników, wyrazisty smak. Nie wiem czy jest to propozycja idealna do ryby, ale jako smaczny dodatek, który chciałam koniecznie wypróbować...


Przygotowanie: 12 min ryba + około 20 min ryż
Koszt: około 16 zl

Składniki:
2 świeże pstrągi
torebka ryżu białego
1 cytryna - odrobina soku
(skórka z cytryny)
kilka listków natki pietruszki
( pierwotnie pęczek)
odrobina koperku - do ryby
sól morska
pieprz cytrynowy
1 duży mięsisty pomidor
5 ząbków czosnku
odrobina masła do ryby
szczypta estragonu
szczypta suszonej bazylii

Rybę delikatnie obmywam pod zimną wodą, osuszam. Następnie do środka wkładam masło, trochę koperku, pieprzę, solę. Na wierzch również daję odrobinę masełka, raczej jego płatki, obsypuję ziołami. Na każdą rybę kładę jeszcze po cienkim plasterku cytryny.
Wkładam obie ryby do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem na 12 minut.

Ryż gotuję al dente w lekko osolonej wodzie, odkładam na bok, aż przestygnie.
Czosnek ścieram na drobno na tarce, natkę siekam. Skórkę z cytryny uzyskuję przez ścieranie, wiadomo;p
Wszystko mieszam razem, doprawiam do smaku, dodatkowo skrapiam odrobiną soku z cytryny.
Na koniec dodaję pomidora, kroję go na większe kawałki.












14 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,1733078.html ...bardzo dobra, swoją drogą ;]

      Usuń
  2. i wszystko jasne :) wypróbuję kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, Kochana, rozpieszczasz moje oczy, a ślinotok ogromny mam... Ależ mi się chce tej rybki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak dla mnie bardzo smaczne zestawienie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to wszystko smacznie wygląda :)) Jest po 22 a ja się głodna zrobiłam ja zobaczyłam te zdjęcia :))

    OdpowiedzUsuń
  6. ..też musiałam poczytać co to gremolata..niby takie proste nie? A w połączeniu cuda. Fajne

    OdpowiedzUsuń
  7. lubię ryby, ale nigdy nie umiałabym zjeść tej podanej w całości :D
    Ale gratuluję przyrządzenia, to sztuka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. super, uwielbiam tak przyrzązone ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny obiad, lubię ryby, a taki ryż jako dodatek do niej też ekstra.

    OdpowiedzUsuń
  10. pstrąg... oj bardziej już mnie skusić nie mogłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam rybę, mogę ją jeść dzień w dzień dlatego przepis wypróbuję na pewno :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie jadłam :) fajnie, że masz targ warzywny w okolicy ze świeżymi pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)