14 stycznia 2015

kasza bulgur z pesto z rukoli

Znacie, jedliście? Ja nie, nie w takim połączeniu....no i jak dla mnie rewelacja!
Pesto z rukoli może śmiało konkurować z tym z bazylii, jest bardzo aromatyczne, wyraziste w smaku, czuć każdy z poszczególnych składników, które pięknie razem współgrają. Naprawdę polecam. Pesto można również wykorzystać jako pastę do kanapek albo dodatek do jakiś paluchów, nachosów....jak ktoś lubi;)
Kaszę bulgur zaś, polecam niezmiennie i niezmiernie, bo jest bardzo smaczna!!!
Chyba tyle na dziś, trzeba się szykować na trening, czasu mało, a tu jeszcze trochę roboty mam.
Bez odbioru.
Aaaa, przepis to chyba nie jest, raczej propozycja obiadowa....jak tam dacie czegoś mniej lub więcej, świat się nie zawali, choć...według Michela Moran pestem powinno nazywać się tylko to zrobione z bazylii.
Jak dla mnie....sami wiecie, najważniejsze, że jest pyszne:)


Przygotowanie: około 30 minut
Koszt: 12 zł

Składniki:
opakowanie rukoli
8-10 orzechów włoskich w łupinie
kilka łyżek słonecznika prażonego
3 duże ząbki czosnku
szczypta soli różowej
pieprz czarny świeżo zmielony
około 45 ml oliwy z oliwek
kilka łyżek startego parmezanu
natka pietruszki i czarny sezam do posypania

* kasza Bulgur - ugotowałam 300 g ( z przeznaczeniem na dwa dni)
około litr bulionu
60 g masła
1 szalotka - dla nadania smaku
Kaszę gotuję wedle zaleceń na opakowaniu - ewentualnie odsyłam TUTAJ.


Słonecznik prażę na suchej patelni. Orzechy łuskam.
Czosnek wyciskam przez praskę, umieszczam go w naczyniu, podobnie jak resztę składników, miksuję wszystko na jednolitą masę.

Kaszę i pesto układam na talerzu wedle uznania. Posypuję posiekaną natka i czarnym sezamem.
<3









19 komentarzy:

  1. nie no szalejesz!!! jakie frykasy u Ciebie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a chyba całkiem proste i prosto podane:D
      ale dziękuję:)))

      Usuń
  2. wow.. bosko to wygląda! <3
    ja do tej pory pesto jadłam tylko takie z pomidorów, bazylii etc, ale tego oryginalnego jeszcze nie.. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheh, starałam się....jakoś to uzgrabnić, chyba wyszło;)

      Usuń
  3. świetna propozycja, kasza bulgur ma niezwykły smak,a te wszystkie dodatki na pewno tylko go uwydatniły!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie bomba! nie znałam wcześniej takiego połączenia, nie wiem czy ktoś TAK tez zaproponował jej podanie, specjalnie nie sprawdzałam....:)

      Usuń
  4. A nawet mam bulgur, przypadkiem bo przypadkiem ale jest. Jak piszesz że smaczna to muszę spróbować, ciekawa jestem jak z tym jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nooo, do spróbowania, ale wiesz jak to jest, to co mnie smakujeeee.......dziś nawet tłumaczyłam koleżance, że zawsze staram się w miarę obiektywnie pisać co myślę, jak mi smakowało, etc....no i jak napisałam szczypta, dwie czy cuuuuuś, to wiadomo, każdy musi patrzeć pod siebie, żeby potem nie było, że nie słone albo ZA.....:)

      Usuń
  5. Jak dla mnie wygląda super i mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolacje :) Bulgur jest pyszna :) 5 lat temu upolowałam w tureckim sklepie, a taka byłam podekscytowana, że pół sklepu chciałam wynieść :) smak mnie zaskoczył, bo nie spodziewałam się że taka pyszna. Gorąco polecam wszystkim :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uważam dokładnie tak samo, to jedna z lepszych kasz, jak nie najlepsza, zupełnie inna w smaku!!
      uwielbiam ją:)

      Usuń
  6. U mnie zjada sie rukole w b duzych ilosciach, do wszystkiego, lubie ten jej gorzkawy posmaczek. Twoje danie Ola b apetyczne, a zdjęcia super wyszły. Pozdrowionka! Bulgur musze wypróbowac

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chęcią bym zjadła, rukolę i pesto z niej uwielbiam, a kasze muszę spróbować, bo jeszcze nie miałam okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nie jadłam jeszcze tej kaszy, ale chyba bede musiała ja kupic bo twoja prezentacja jest bardzo przekonujaca
    http://wegeewka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda tak apetycznie, że chętnie bym spróbowała, ale rukola u mnie odpada, bo jestem uczulona :(((

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo fajny pomysł :) Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam kaszę bulgur w domu i zero pomysłu na nią. Ale mnie zainspirowałaś Kochana <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)