10 marca 2012

łazanki z kapustą i mięsem

Coś, czego dawno nie jadłam, czyli łazanki z kapustą i mięsem.
Kolejne szybkie i jakże pyszne danie.
Wiem, wiem...nie jest light, ale co tam, odrobina nikomu jeszcze nie zaszkodziła;)

Przygotowanie: 60 minut
Koszt: około 20 zł


Składniki:
1/2 kg mięsa z indyka - mielonego
40 dkg kapusty kiszonej
makaron łazanki Lubella
sól, pieprz
przyprawy wedle smaku
oliwa z oliwek
1 cebula
3 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
szklanka bulionu

Makaron gotuję al dente, odstawiam na bok.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam posiekaną cebulę, a po chwili wyciśnięty przez praskę czosnek.
Kiedy cebula lekko się zeszkli a czosnek podrumieni, dodaję mięso, mieszam wszystko. Duszę pod przykryciem jakieś 15 minut. Po tym czasie dodaję drobno posiekaną kapustę, podlewam bulionem.
Nie gotuję jej wcześniej na bulionie, zwyczajnie dorzucam do już lekko podgotowanego mięsa. Mieszam wszystko dokładnie, doprawiam - solą na końcu - i nadal duszę na wolnym ogniu. Zapewniam, że wszystkie składniki są miękkie, smaczne, więc nie ma potrzeby gotować ich osobno.
Tak ugotowane składniki mieszam z makaronem łazanki, ewentualnie doprawiam.
Gotowe;D

Smacznego;)



4 komentarze:

  1. Nie jadlam nigdy ale wyglada bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapewniam, że nie jest to danie czasochłonne, więc wszystko przed Tobą;))

      Usuń
  2. Nigdy nie słyszałam o łazankach z mięsem i sama nie jem mięsa ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łazanki z kiełbasą nie przemawiają jakoś do mnie specjalnie...
      Zdecydowanie bardziej wolę je z mięsem, wiesz, co kto lubi, a ja lubię akurat tak podane;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)