16 kwietnia 2012

penne z cukinią , czyli wiosna na talerzu

Zawsze kiedy mam wolny dzień musi padać, ciekawe;p
Coś nie widać tej wiosny za bardzo, to znaczy nie wtedy, kiedy jest potrzebna, ech...no to sobie zrobiłam wiosnę na talerzu, aromatycznie, ziołowo, zdrowo i kolorowo;)

Przygotowanie: 25 minut
Koszt: 10-15 zł w zależności od posiadanych już składników


Składniki:
makaron penne
2 cukinie
bazylia, natka pietruszki
cebula czerwona
200 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
ser do posypania
łyżka oliwy z oliwek
szczypta vegety






Makaron gotuję w vegecie (zamiast soli) oraz kroplą oliwy na al dente - wówczas makaron się nie skleja, odcedzam, odstawiam na bok.

Cukinię myję, nie obieram ze skórki, kroję na plasterki po skosie i wrzucam do wrzątku na jakąś chwilę, około 2 minut, po czym wyjmuję je, odcedzam i wkładam do miski z zimną wodą i kostkami lodu, będzie jędrna;p

Cebulę obieram, siekam na kostkę i wrzucam na rozgrzaną oliwę. Trzymam ją chwilę na ogniu, aż się zeszkli po czym zalewam szklanką bulionu. Gotuję, aż odparuje część bulionu, czyli kilka minut...
Dodaję posiekaną natkę, bazylię - akurat nie miałam świeżej, więc suszona - oraz sól i pieprz.
Trzymam wszystko na ogniu jeszcze około 5 minut, aż cukinia zmięknie. Zdejmuję z płyty.
Na talerzu układam makaron i polewam sosem z cukinią, dla dodatkowego smaku posypuję serem;)
Szybkie, proste danie, lekko pikantne i jakże świeże w smaku, do tego genialna cukinia, idealnie doprawiona, jędrna;)

Smacznego;)







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)