11 września 2012

ciasteczka owsiane z czekoladą i bez...

Ciacha tego typu uwielbiam, ponieważ nie wymagają złotej ręki do wyrobu - co jest niezmiernie ważne,  szybko się pieką, no i w ogóle nie trzeba się stresować czy wyjdą czy nie;p
Ciasteczka powstały w zasadzie na zamówienie jednej moje funfeli, co to miała ochotę na nie...no to mówi, ma.
...Banalne, smaczne i zdrowe, ja zrobiłam je w dwóch wersjach, z polewą czekoladową i bez niej;)

Przygotowanie: 30 minut
Koszt: 15 zł

Składniki:
szklanka płatków owsianych
szklanka mąki pszennej Lubella
około pół szklanki cukru trzcinowego drobnoziarnistego
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
opakowanie cukru waniliowego
100 g masła
1 jajko
polewa z mlecznej czekolady Delecta


Do miski wsypuję płatki, mąkę, cukier waniliowy i trzcinowy oraz sodę. Mieszam.
Masło roztapiam, odstawiam do ostygnięcia po czym wlewam do miski.
Mieszam.
Do powstałej masy dodaję jajko, ponownie mieszam dokładnie.

Na blachę rozwijam papier do pieczenia, i formuję kolejno ciastka - w dłonie najlepiej.
Piekę ciastka jakieś 15-20 minut na 170 stopniach z termoobiegiem.










7 komentarzy:

  1. O dla mnie koniecznie te z czekoladą hihi:D

    OdpowiedzUsuń
  2. To się dziewczyny będą zajadać :) Wyglądem przypominają mi tzw kartofelki, co to się w dzieciństwie zajadało.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj tak, takie ciacha to chyba każdy wielbi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz, kusisz :)) Pyszności :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam kiedyś ciasteczka owsiane z serkiem homogenizowanym, ale te wyglądają o niebo smaczniej!!

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmmm i chzba tyle wystarcy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)