01 września 2012

kapuśniak dobry jest

Ma się te smaki...no to jak już są, to idę za ciosem;p
Będzie kapuśniak, mega kwaśny, z dużą ilością kapusty kiszonej i białej, ziemniakami i warzywami...
Uwielbiam zupy, w każdej postaci, ta należy do moich ulubionych.
Niby taka sobie prosta, a większość z Nas ją lubi i często do niej wraca, więc i ja...podarowałam jej posta;)

Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: około 12zł ( w zależności na jakim mięsie jest wywar)

Składniki:
6 małych ziemniaków
1/2 kg kapusty kiszonej
1/4 główki kapusty białej
włoszczyzna
3 skrzydełka
natka pietruszki
ziele angielskie, liść laurowy
sól, pieprz
maggi


Ziemniaki obieram ze skórki, myję i gotuję w lekko osolonej wodzie jakieś 15 minut.
Odcedzam, odstawiam na bok.

Mięso myję dokładnie, wkładam do garnka, zalewam zimną wodą i doprowadzam do zagotowania.
Po tym czasie dodaję umyte i obrane ze skóry warzywa - w tym białą kapustę.
Dorzucam kilka liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego i gotuję na wolnym ogniu około 15-20 minut.Następnie dokładam drobno posiekaną kapustę kiszoną (ja nie przemywam jej dodatkowo).
Wszystko razem gotuję kolejne 15 minut - do miękkości kapusty.

Na sam koniec doprawiam solą, pieprzem., ewentualnie maggi.

Smacznego;)





*** w czasie, kiedy piszę dla Was notatkę mój wielmożny kot patrzył na mnie właśnie tak...;)







19 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam kapuśniaka, w którym byłaby i kapusta kiszona i świeża, zawsze albo taka, albo taka, dlatego ten przepis wydał mi się interesujący :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kapuśniak to jedna z zup, które bardzo lubię!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie też kapuśniak zawsze był z białej kapusty, bez kiszonej, ale takiej połączenie bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie cieszę się, że takiej nie jadłeś, u mnie w domu bywała w takiej formie od zawsze;)

      Usuń
  4. Super :)) Ja też jestem fanką zup i od dziś Twojego kota :)) Jest piękny, taki mi się właśnie marzy :)) Pozdrawiam serdecznie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fidel na pewno się ucieszy, że ma kolejną adoratorkę;p

      pozdrawiam ciepło;))

      Usuń
  5. oooo tak :D narobilas mi smaka :) uwielbiam takiego kwasnego ze az "morde" wykreca :):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nooo, ja też, mega kwas;)

      Usuń
    2. Olka czemu Ty mieszkasz po drugiej stronie Polski w innym wypadku już dawno miałybyśmy za sobą niejedno wspólne piwo :D nie wspominam juz o wymianie lakierami do pazurów :D buhahah

      Usuń
    3. no właśnie, dlaczego?:D
      Alicjonie Ty Mój...chciałoby się rzec:D

      Usuń
    4. Olicjonie rozwalilas mnie z tym Alicjonem prawie się poranną kawą zakrztusiłam hahahahah

      Usuń
    5. widzisz, cóż za emocje przy niedzieli?:D

      Usuń
  6. kapusniaczek fajna sprawa...bardzo lubie ta zupke:)
    pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że trafiłam w Wasze smaki;)

      pozdrawiam i zapraszam częściej do mojej kuchni;)

      Usuń
  7. uszsgtdysafdhdsfhsjjkdljfdkghfdgdhfhyghyfdgfhdvfdshgfvdhhggfjdhgjehrfgdhfhejgeugfhdgfjdtheuytedgfdfghrjygriujhgjtaygregterhtruehgrughjhr=SUPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)