02 października 2012

pieczone gruszki i jabłka...

Aromatycznie, owocowo, korzennie dziś.
Uwielbiam zapach pieczonych jabłek, cynamonu...no i w końcu wyborny smak.
Zachciało mi się takich smaków, postanowiłam więc rozpieścić się trochę i przygotować sobie na deser kilka jabłek, ale i gruszek skąpanych w miodzie...To zapraszam do siebie na chwilkę...;)


Przygotowanie: 10 min + 20 pieczenie
Koszt: około 10 zł

Składniki:
2 jabłka
2 gruszki
garść żurawiny
miód 3 łyżki
2 łyżki masła
łyżeczka cynamonu
łyżeczka soku z limonki
szczypta cukru trzcinowego
szczypta cukru waniliowego

Jabłka i gruszki myję, obieram ze skóry, myje ponownie. Przekrawam owoce na pół.
Wycinam gniazda nasienne.

Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam w nim owoce. Do wgłębień wkładam po odrobinie żurawiny.
W rondelku rozpuszczam masło, dodaję miód, cynamon, cukier waniliowy,  mieszam ciągle.
Na sam koniec dodaję sok z limonki, raz jeszcze mieszam a powstałym sosem polewam dokładnie owoce. Podsypuję je odrobiną cukru trzcinowego.
Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na  około 20 minut z termoobiegiem.









...najsmaczniejsze są ciepłe, prosto z piekarnika





...proponuję zajadać bez lodów czy śmietany, choć z nimi deser jest o niebo pyszniejszy...;p

11 komentarzy:

  1. Jak bez lodów i śmietany?? :)) No coś Ty. Nie ma lipy, kochana :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no nie ma, nie ma...ale wiesz CZA dbać o figurę, jakby nie było;p

      Usuń
    2. Ja tam teraz mam zanik figury, więc pomyślę o tym później :)

      Usuń
  2. Od dziecka nie jadłem pieczonych jabłek, przypomniała mi się babcina kuchnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj same pyszności :) Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj wyobrazam sobie ten zapach wydobywajacy sie z piekarnika...:-)) Na sama mysl slinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  5. pieczone jabłko to jeszcze wiem jak smakuje, ale pieczonej gruszki nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zapraszasz to na pewno skorzystam :D Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)