19 listopada 2012

racuchy z jabłkami

...Do porannej herbaty oglądałam ddtvn, gdzie Ania Starmach jak zwykle coś tam przyrządzała...a że jak dla mnie jest to chyba najciekawsza część programu - nie umniejszając innym, no ale...wpadł mi w oko jej jabłkowy racuch, a co;p
Niby banalne, niby każdy wie, jadł i robił...ale jak każdy robiłam je nieco inaczej...a że ten przepis jest mega prosty, czyli mój ulubiony już na wstępie, postanowiłam je oczywiście przyrządzić;)
Mam nadzieję, że lubicie racuchy...?:)
Ahaa, przepis jest z pamięci...ale chyba niczego nie pominęłam;)


Przygotowanie: około 40 minut
Koszt: ok 10 zł 

Składniki:
2 jabłka
łyżka cynamonu
2 jajka
3,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki miodu
przyprawa korzenna - odrobina (bo lubię)
masło do smażenia
cukier puder do posypki


Jabłka myję, obieram ze skóry i kroję na kostkę.

Mąkę, jaja, przyprawy oraz miód mieszam ze sobą na gładką masę. Dodaję jabłka, raz jeszcze mieszam.

Na rozgrzany tłuszcz nakładam za pomocą łyżki porcję jabłek w cieście, smażę na rumiany kolor z obu stron. Na sam koniec posypuję racuchy cukrem pudrem;)
















6 komentarzy:

  1. Nie jadłam od lat, ale lubiłam baaaardzo. Jestem nudna, więc powtórzę...jak ktokolwiek po za mną będzie jadł...to chętnie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Heh, u mnie nie ma tego problemu, z resztą nawet jeśli, jestem gotowa zrobić je tylko dla siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję, postaram się ogarnąć temat jak tylko przeprowadzka pójdzie w niepamięć;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Racuchy uwielbiam!!! ależ pysznie te Twoje wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam! ;D ale Ty masz tu dużo pyszności, a wszystko takie nowe, nie oklepane przepisy! poproszę o wiecej! ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Racuchy pyszne! Szukałam jakiegoś szybkiego przepisu, bez mleka, bo akurat go nie miałam i znalazłam twój. Jest super!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)