22 marca 2014

Kasza perłowa z warzywami

Nie ma lepszego w taki piękny dzień, jak odrobina warzyw, pyszna kasza i woda z cytryną...nooo, może poza zakupami;p Pełnia szczęścia;)
Ale i tak ciepła nic nie przebije, bo dziś wystąpiłam w balerinkach, bez rajtuzzzzz, a co, jeszcze krótki rękawek, fifrok wokół szyi, oł jeee...tak, że piękny dzień miałam;)
A teraz szybko co zjedzone zostało...


Przygotowanie: 30 minut
Koszt: 4 zł ( koszt kaszy)


Składniki:
kasza jęczmienna perłowa - drobna na dwie osoby
pół cukinii
1 papryka czerwona
pół pora
garść mrożonej marchewki z groszkiem
olej rzepakowy do smażenia - łyżka
łyżka masła
tymianek, sól morska, pieprz czarny
4 kostki bulionu (drób + kaczka) własnej roboty
koperek świeży

Kaszę gotuję w lekko osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu.

Rozgrzewam patelnię z olejem, zaczynam od podsmażenia pora pokrojonego w cienkie plastry, solę.
Smażę do momentu, aż por zmięknie. Po chwili dorzucam paprykę posiekaną na drobną kostkę, mieszam, nadal smażę dokładając pokrojoną cukinię oraz marchewkę z groszkiem.
Doprawiam do smaku, dodaję również kostki bulionowe, trzymam na płycie na "małym ogniu" do chwili,
aż wszystkie składniki zmiękną. Na koniec dorzucam posiekany koperek.

Układam na talerzu wedle gustu;)
Danie szybkie, lekkie, proste.
Jakby ktoś na nie nie wpadł, to polecam;p;p










21 komentarzy:

  1. Kasza jaglana perłowa..to odmiana zwykłej? Muszę zobaczyć co jest napisane na mojej, bo chyba pojęcia nie mam :) Lekko i smacznie, ja lubię.
    A dzień świetny, choć nie bardzo miałam okazję posiedzieć na słoneczku, ale za to jutro sobie odbiję w dwójnasób!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jęczmienna miało być;. ech....miałam do wyboru obie, w sensie w ręce....i gadka z moim na tematu wyboru - też pod małą, no i myśląc o jaglance zrobiłam jęczmienną. Zdarza się. Najważniejsze, że młodej smakowało;)

      Usuń
  2. bardzo podobają mi się Twoje przepisy i sposób prowadzenia bloga dlatego też chciałabym nominować Cie do Liebster Blog Award.Pozdrawiam:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo, ale już tyle razy bawiłam się w LB, że podziękuję ;))

      pozdrawiam;)

      Usuń
  3. przeczytałam tytuł, a patrzę na zdjęciu ryż! Ale potem czytam, że to perłowa, to ona jakaś bielsza tak? :)
    Ale masz kolorowo na talerzu.. uwielbiam takie obiadki :)
    Taaak, wczoraj było tak pięknie i ciepło..!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a wiesz co, nie wiem, jakoś to zdjęcie tak wyszło...światło też już nie te było, może filtry? nie wiem;)

      Usuń
  4. Super. Musze wrocic do kasz bo jakos ostatnio makaronowo u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. my też, bo coś ostatnio tylko ziemniory;/

      Usuń
  5. Uwilebiam :))) Takie obiadki to coś dla mnie :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ha, tak sobie pomyślałam robiąc to....;)

      Usuń
    2. Smaki to mamy podobne ;))

      Usuń
  6. Oleńko jakie kolorki na talerzu :) !!! Mogłabym się codziennie u Ciebie stołować :)) !

    OdpowiedzUsuń
  7. Warzywa i kasza są super , ,,fifrok ,, zapisuję nowe słowo !.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dawno nie jadłam kaszy. Ostatnio rzadko co jadam obiad bo cale dnie spędzam na uczelni. Jak będę tylko w domu to wypróbuję przepis. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. zdrowo, kolorowo i bardzo smacznie. pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniamuśne zdjęcia...:) I takie kolorowe...:)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kasze, a tak rzadko je robię. Muszę to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieknie, kolorowo, smacznie i zdrowo.:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. uwielbiam, uwielbiam, wprost uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kolorowo i lekko - wiosna nadchodzi :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)