06 marca 2014

placek z jabłkami na francuskim ....

Nie ma chyba nic lepszego i prostszego niż połączenie jabłek i ciasta francuskiego! Nie da się tego zepsuć, co najwyżej można spalić;p Takie propozycje już Wam pokazywałam, czasem różnią się one tylko jednym składnikiem albo i nie, a że zrobiłam, to czemu mam nie pokazać?!
Jako, że dziś czuję się jakoś słabo, bo gardło, coś z rana jakiś katar...do tego brak weny, chęci, najchętniej położyłabym się do łóżka, kakao i właśnie to tooo, czyli placek.
Yhmmm, to SE pobiadoliłam, bo wiadomo, że nie mam jak...Aha, jeszcze jedno...jakby nie patrzeć, jest to słodycz, ja się zobowiązałam nie zajadać nimi w tym miesiącu, więc niby nie mogę...no, ale jabłko, ciasto, cynamon, odrobina cukru...kawałeczek wmuciłam.
Na próbę, bo nie mogę pisać o czymś, czego nie spróbowałam ;p
Spróbował też On i stwierdził, że to taka deserowa pizza, no bo w trójkąt wycięłam kawałek;D
Yhmmmmmm.


Przygotowanie: 35 min pieczenia + 15 min przygotowanie
Koszt: 6 zł

Składniki:
1 ciasto francuskie
3 jabłka
2 łyżki masła
1/4 cukru - ja dałam minimalnie
cynamon
cukier puder - do posypania opcjonalnie
3 biszkopty


Jabłka obieram ze skóry, myję, pozbywam się gniazd i kroję na plasterki.
Ciasto wyjęłam z lodówki trochę wcześniej, żeby się nie połamało przy rozwijaniu.
Włączam też piekarnik - 180 stopni z termoobiegiem.

Ciasto rozwałkowałam, przełożyłam na papier do pieczenia, umieściłam na blasze i nakłułam widelcem.
Biszkopty rozkruszam, a następnie posypuję nimi ciasto.

Masło roztapiam, dodaję do niego cukier i plasterki jabłek, mieszam.
Jabłka wykładam na ciasto w rządku - mniej więcej. Boki ciasta zagniatam.
Całość posypuję cynamonem.

Wkładam do piekarnika na 35 minut.

Można posypać cukrem pudrem, dodać lody...Jabłka rozpływają się w ustach! Przepyszne!!
A w domu unosi się zapach cynamonu, nie ma nic lepszego.












15 komentarzy:

  1. dla mnie bomba.. zjadłabym! Przecież to jabłka, CYNAMON, ciasto francuskie.. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smakowicie...chyba se ugniotę na łikend :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. noo, polecam, szybkie i łatwe, a jak ciepłe, to najlepsze!!!

      Usuń
  3. Wygląda smakowicie... chyba skopiuje łikendową porą :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. No to na razie;) Po ciasto francuskie, marsz:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham wszystko co z ciastem francuskim :) Fajny ten jabłecznik i szybki :)) Zdrówka :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Wracaj do zdrowia! :)
    Twój deser za mną chodzi... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Klasyka! Chętnie bym wszamała :D
    ✫ blog

    OdpowiedzUsuń
  8. Za mną chodzi inna Twoja wersja tego dania. Twoje "roladki" były pycha i przepis już wisi w kuchni na widoku, co bym kiedyś się skusiła i znalazła chwilkę lub dwie..

    OdpowiedzUsuń
  9. ,,Deserowa pizza ,, ,świetna nazwa i wszystko w temacie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Taka szybka szarlotka, super wersja!:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Że ja na to wcześniej nie wpadłam! W końcu najprostsze przepisy są podobno najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja nadal do niego wzdycham, ale po ciasto mi nie po drodze i ostatnio męża gnam na zakupy ;/ chyba dałabym radę zjeść całe sama :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)