25 kwietnia 2012

szpinak z camembert w cieście francuskim

No i tak patrzę w tą lodówkę, co by tu dziś zjeść dobrego, szybkiego, bo coś mi się nie chce za dużo kombinować...jakiś taki dzień lewy;p Pomijając fakt, że lodówka zaczyna robić się jakby jaśniejsza, co wymaga szybkiej interwencji, nie miałam pomysłu na dobre jadło...Wyłoniło się jednak ciasto francuskie.
Jabłek zero, gruszek zero, hmmm...ale spokojnie, została jeszcze zamrażarka;p
Szpinak w cieście francuskim, mam.
Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu moja propozycja. Jest szybka przede wszystkim, nie trzeba też specjalnie obchodzić się z ciastem, więc zapraszam do smakowania;))


Przygotowanie: 30 minut
Koszt: ok 15 zł


Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie
szpinak mrożony liście
3 ząbki czosnku
ser camembert president lub feta
sól, pieprz
łyżeczka masła
gałka muszkatołowa
1 żółtko



Szpinak rozmrażam trochę wcześniej.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i trzymam około 5-10 minut na płycie, na tzw wolnym ogniu. Odstawiam na bok, aż szpinak wystygnie.

Ciasto wyjmuję z lodówki na chwilkę przed faszerowaniem. Wycinam z niego kwadraty, ilość dowolna, ja zrobiłam 4. Na każdy z nich daję farsz (ważne by nie dawać farszu z wodą) oraz plasterek sera camembert president, po czym zawijam boki, wierzch smaruję rozbełtanym żółtkiem. Układam ciasto na pergamin i nakłuwam wykałaczką, wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut.
Będziecie widzieć, że ciasto staje się rumiane, wówczas je wyjmuję, ważne by ich nie przypalić.
Jeśli zostanie Wam trochę szpinaku, użyjcie go na przykład do makaronu...no mnie nie zostało, zjadłam;)))


Smacznego;)












*** teraz szybka kawa z cynamonem rzecz jasna i fru na fitness;]
a przy okazji chciałabym się pochwalić moją nową zdobyczą bransoletkową, którą nabyłam u Talulli;)
                                                     http://karina-talulla.blogspot.com/










12 komentarzy:

  1. mniami! uwielbiam szpinak! Cholera od rana mam przez Ciebie ślinotok!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heheh, cieszę się i dziękuję zarazem za komplement;p

      Usuń
  2. Jedno danie i wszystko co kocham! W dodatku tak francusko się zrobiło, mmmmniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę się w końcu przekonać do szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie, może i jest specyficzny w smaku, ale warto;)

      Usuń
  4. Uwielbiam takie jedzenie-bezmięsne ( bo nie jem mięsa) Wszystko co składa się w to danie kocham ! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też, choć jadam mięso;p fajne, bo lajtowe, pyszne i niedrogie;)))

      Usuń
  5. A jak to się stało że mnie to ominęło?? Robię, robię, ale to wieszzzz :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)