28 lipca 2012

bo pizza dobra jest

I znowu będę Nas rozpieszczać...zrobię pizzę;)
Głodomorów wokół mnie nie brakuje, a obiecałam też Funfeli kawałek, no to zrobiłam;)
Początkowo miały być pizzerinki, ale jakoś taki mi się zrobiła jedna duża;p
Będzie sporo warzyw, trochę sera i pyszny sos z bazylią.


Przygotowanie: około 60 minut
Koszt:około 20 zł


Składniki:
1 cukinia
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
2 małe białe cebule
kilkanaście pieczarek
1 papryczka pepperoni
brokuły -  kilka różyczek
2 małe pomidory
ser żółty wedle gustu
*Sos*
przecier pomidorowy Pudliszki mały słoiczek
bazylia
2 ząbki czosnku
łyżeczka cukru
sól, pieprz


Ciasto: 
( tym razem przepis na ciasto z "Ewa Gotuje" - który lekko zmodyfikowałam)
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella
20 g drożdży
łyżeczka cukru
3/4 szklanki ciepłej wody
2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki soli
bazylia suszona
zioła prowansalskie

Rozpoczynam od zaczynu z drożdży, czyli do miski wsypuję łyżeczkę cukru, drożdże i zalewam wszystko ciepłą wodą - ale ani za zimną ani za ciepłą.

Do miski wsypuję mąkę, sól, dolewam oliwę oraz rozczyn, Zagniatam ciasto, które w dość nie długim czasie zyskuje odpowiednią formę, łatwo odchodzi od dłoni.
Otrzymane ciasto pozostawiam w misce, przykrywam ściereczką, czekam aż urośnie - mniej więcej zostawiam je na godzinę.
Po tym czasie rozciągam ciasto na blasze, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie nakłuwam ciasto widelcem. Smaruję je przygotowanym sosem.
Nakładam farsz:
warzywa myję, kroję na kawałki, delikatnie dosalam, dodaję maggi i przez chwilę podsmażam na odrobinie oliwy, będą zdecydowanie lepsze, bardziej miękkie w smaku.
Pomijam jedynie pomidory, które pokroiłam na cienkie plasterki, zaś brokuły wrzuciłam na wrzątek na 4 minuty.
Przygotowaną pizzę wkładam do piekarnika na 220 stopni na 15-20 minut, max.

...Jak zwykle brokuły lekko się zjarały, ale cóż...za to ciasto ani cienkie ani grube, czyli w sam raz, bo nawet lekko kruche;)))


Smacznego;)









Przy okazji zapraszam...
                                          https://www.facebook.com/groups/279818772112955/










11 komentarzy:

  1. fajna, taka kolorowa, i faktycznie, zawsze dobra:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no pewnie, w sumie wyszła lajtowa, więc nawet dwa kawałki nie są wyczuwalne, huehuehue;p

      Usuń
  2. O Ty niedobra....poczekaj, przyjadę jak będę miała zachciewajki...taki kawałek to i teraz bym "wcisnęła".

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasami mam wrażenie, że pizza nie tylko dobra jest, ona jest chyba najlepsza :)a Twoja wyjątkowo zdrowa i smaczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a dziękuję, starałam się nie przesadzić, czasy świetności minęły, podwójny ser, dodatki...sama wiesz;))

      pozdrawiam serdecznie;)

      Usuń
  4. ooo dodatek cukinii mnie podkręcił! nieźle!

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj dawno już nie jadłem tego specjału - więc będzie okazja wypróbować nowy przepis :) - wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak na pizzę smakuje wyjątkowo lekko, bo sera nie za dużo, warzywa idealnie jędrne, polecam;))))

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)