26 lipca 2012

pierś z kurczaka na parze z ryżem i odrobiną warzyw

Lekko, zdrowo i kolorowo;)
Trochę piersi z kurczaka gotowanej na parze, odrobina warzyw, przypraw i mój ulubiony ryż jaśminowy.
Niewiele pracy, garów, chyba idealnie;p

Przygotowanie: 30 minut
Koszt: około 20 zł


Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona
6 dużych pieczarek
1 cebula
groszek zielony
natka pietruszki
2 torebki ryżu jaśminowego
kostka rosołowa Knorr
kurkuma
maggi
kilka kropel oliwy z oliwek


Rozpoczynam od przygotowania mięsa.
Piersi myję, kroję na kostki. Dodaję do nich szczyptę kurkumy i kapkę oliwy, mieszam.
Na wrzątek - tj do garnka ze specjalnym sitkiem nakładam kawałki mięsa i gotuję na parze do miękkości.
po ugotowaniu ostawiam mięso na bok, posypuję solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

Ryż gotuję al dente,  z kostką rosołową. Odcedzam, odstawiam na bok.

Warzywa - myję, kroję na większe kawałki, cebulę siekam na piórka, pieczarki na plasterki.
Na rozgrzaną oliwę wrzucam najpierw cebulę, chwilę ją podsmażam,  następnie dodaję paprykę czerwoną i zieloną, podsmażam na małym ogniu - zależy mi jednak na tym, by warzywa były jędrne, nie przypalone.
Po kilku minutach dorzucam pieczarki, raz jeszcze wszytko mieszam i nadal smażę.
Kiedy wszystkie składniki będą odpowiednio miękkie - nabijamy na widelec i próbujemy;p - wówczas ściągam je z płyty.
Na koniec dosalam, pieprzę i dodaję odrobinę maggi.

Na talerzu układam wedle gustu warzywa, mięso ryż...;)


Smacznego;)








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)