18 lipca 2012

placki z cukinii na dwa sposoby

Dostałam od koleżanki dwie pokaźne cukinie, grzechem byłoby je zmarnować...
Na początku pomyślałam o leczo, ale w sumie niedawno je jadłam, więc chyba nie bardzo miałam ochotę na powtórkę...
No to co by tu? Duszona, z grilla? Nie...
Wymyśliłam sobie jednak placki...takie małe niby nic, a dobre...dla Połówka muszę tylko jakieś mięso dorobić...ale ja mogę bez, w sumie...;)


PLACKI Z CUKINII W CIEŚCIE


Przygotowanie: 15 minut
Koszt: około 10 zł


Składniki:
większa cukinia
2 łyżki śmietany 22%
sól, pieprz, vegeta
jajko
1 łyżka mąki tortowej
oliwa z oliwek

Cukinię myję, nie obieram ze skórki. Kroję na plastry, nie za grube, około 0,5 -1 cm. Ważne by nie były grubsze, cukinia wówczas będzie twarda...

Do miski wbijam jajko, dodaję sól, pieprz, vegetę, rozkłócam wszystko.
Do otrzymanej masy dorzucam mąkę, raz jeszcze mieszam dokładnie na jednolitą konsystencję.

Do ciasta wkładam pojedynczo plasterki cukinii, obtaczam je i smażę na rozgrzanej oliwie do uzyskania złotego koloru.

Odsączam nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym - pozostawiam na nim placki dłuższą chwilę.

Gotowe;)









TARTE PLACKI Z CUKINII


Tak przygotowane placki wyniosłam z domu, gdzie od czasu do czasu mama dam podawała, zatem postanowiłam nie kombinować za bardzo i zrobić podobne, dodając jedynie cytrynę...;)

Przygotowanie: 20 - 25 minut
Koszt: około 10 zł


Składniki:
cukinia - połowa dużej
średnia cebula
1 jajko
przyprawy wedle gustu
sól, pieprz
kilka kropel cytryny
2-3 łyżki mąki pszennej


Cukinię myję, ścieram na tarce na dużych oczkach - razem ze skórką.
Dodaję do niej przyprawy, cebulę posiekaną, sól, pieprz, mąkę i cytrynę, mieszam wszystko na gładką masę i smażę na rozgrzanej oliwie z obu stron za rumiany kolor;)
Odsączam je na papierze kuchennym, aby zniwelować nadmiar tłuszczu.


Smacznego;)


...a dla Połówka...odrobina schabu w sezamie z chilli i placek do wyboru;)


*** 
Schab ( dwa małe kotlety) dzielę na cienkie paseczki, smaruję je oliwą, dodaję szczyptę soli, pieprzy, chilli i sezam - mieszam wszystko dłonią, po czym  smażę na złoty kolor. E Voila;)














...dobra, finito...kawa teraz, mały fit a potem...się zobaczy;)))))




12 komentarzy:

  1. Kurczę, ja kiedyś placki z cukinii robiłam i mi właśnie w ogóle nie wyszły...poszły do śmieci bo w sumie to surowe były...a koleżanka mi mówiła że pycha tralalala a u mnie nie...no cóż, inni robią lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. heh, no ciekawe czemu Ci nie wyszły...?!
      Może za grube zrobiłaś??
      ...tak czy owak, polecam;)

      Usuń
  2. tartych jeszcze nie jadłam, te pierwsze to już u mnie klasyk ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do spróbowania, Połówek się zajadał, stwierdził nawet, że są lepsze od ziemniaczanych;))

      Usuń
  3. takich w pierwszej odsłonie jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oba przepisy godne grzechu i wypróbowania. Niechno dorwę cukinię !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa...żadna nowość, ale na pewno godna polecenia;)))

      Usuń
  5. właśnie jutro wybieram się po cukinię :) mam w planach takie cuda!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej koleżanko z FB i z New Line :P placki super. W końcu udało mi się je zrobić. Zrobiłam te tarte. Rodzice moi zachwyceni. Szybkie, tanie i wegetariańskie :) Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Olcia, mama świra na punkcie wszelkich placków, ale z cukinią jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie wypróbować jak dostane cukinie. Fajny pomysł :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)