24 lipca 2012

tatar

No i doczekał się i tatar na swojego posta;p
A tak serio, to Połówek wybłagał żebym mu go przygotowała, zakupił nawet w tym celu mięso...no to jadę z tym światem;)
Tatar ma swoich zwolenników jak i wielu przeciwników, ale o gustach podobno nie dyskutuje się...
My go bardzo lubimy i tyle. Ważne, żeby mięso kupować z pewnego źródła, bo w końcu jemy je w stanie surowym.

Przygotowanie: 15 minut
Koszt: około 15 zł


Składniki:
250 g mięsa wołowego
1 średnia cebula
2 ogórki kiszone 
sól, pieprz
łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
1 żółtko

Mięso kupiłam już zmielone, to znaczy poprosiłam o jego zmielenie. Podwójne.

Do miski wkładam mięso, dodaję oliwę, sól, pieprz, oliwę, wyciśnięty przez praskę czosnek, mieszam wszystko dokładnie. Nie przesadzam z doprawianiem, gdyż to można zrobić indywidualnie mając tatara na talerzu;p

Z mięsa formuję kostkę lub kulkę, jak kto woli z wgłębieniem na żółtko.

Jajko parzę wrzątkiem, oddzielam żółtko od białka, po czym nakładam żółtko na mięso.

Na talerz daję mięso, a wokół niego układam drobno posiekaną cebulkę oraz ogórki.

Gotowe;)))







14 komentarzy:

  1. mój M też co jakiś czas wspomina o tym, ale jeszcze trochę z tym poczekam. Wygląda ładnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. noo, za wiele z tatarem nie pokombinujesz, z jego stylizacją czy coś;p
      ...ale chciał, to ma...;)

      Usuń
  2. Nieee nie przekonuje mnie mimo wszystko. Ale...smacznego wielbicielom!

    OdpowiedzUsuń
  3. ja od czasu do czasu lubię zjeść tatar, ale boję się go sama zrobić, więc czekam aż mama zrobi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. robię tak, jak tata mnie nauczył, więc chyba przeżyjemy;p

      Usuń
  4. Brutalnie męska potrawa :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. mój tatar leży zagrzebany w folderze ze zdjęciami do opublikowania już długi czas ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaję jeszcze maggi i mnóstwo świeżo zmielonego pieprzu! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham tatara, nie ma chyba nic pyszniejszego niż kawałek surowej krowy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. noooo....właśnie, jeszcze z ogórem kiszonym, mega kwaśnym;p

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)