29 sierpnia 2014

skórki z ziemniaków i dip ze szczypiorkiem

Ha!
Nie wiem czy znacie, ja nie znałam...niby banał, a proszę, człowiek jednak ciemny jest;p
Ów myk zobaczyłam w jednym z programów tv, chyba kuchnia +...nie wiem, zabijcie mnie! W każdym razie...skórki są alternatywą do frytek. Jak ktoś nie może bez nich żyć, niech poje skórką;p
Hahahahah,..........chyba mam małą bekę:D
Skórki są bajeczne!!!!!!!!!!!!!! Nie przesadzam, choć może nie jestem obiektywna, bo lubię ziemniaki....Aaaa, myślę, że najlepsze zapiekane skórki będą jesienią, kiedy ziemniaki będą inne, bo teraz....no, ale coś mi się tam udało wykrzesać:D Nie robiłam też ich takich bardzo cienkich, no, ale to już kwestia gustu.

Świetnym dodatkiem okazał się być niezawodny jogurt grecki ze szczypiorkiem, do tego sól i pieprz i tyle!!
Pani wymyślająca danie w programie proponowała kwaśną śmietanę, ale może nieeeeeeee ;D


Przygotowanie: około 60 minut
Koszt: kilka złotych

Składniki:
6 dużych ziemniaków
jogurt grecki - ilość dowolna - ja dałam pół dużego opakowania
szczypiorek
sól różowa, pieprz zielony, olej kujawski z bazylią i czosnkiem 

Ziemniaki bardzo dokładnie myję, najlepiej mieć do tego celu jakąś szczoteczkę.
Zalewam zimną wodą, solę i gotuję do miękkości, uważając, by się nie rozgotowały.

Odcedzam. Każdego ziemniaka kroję na pół (po ostygnięciu). Wydrążam środek, łódeczki układam na papierze, okraszam delikatnie olejem, solę, pieprzę. Wkładam do piekarnika na 30 minut z termoobiegiem na 200 stopni.

Jednocześnie do skórek podałam frytki z marchewki, w ten sposób zużyłam jej nadmiar ;)

Dip:
Jogurt grecki mieszam z posiekanym szczypiorkiem, solę, pieprzę, wkładam do lodówki na minimum pół godziny.















9 komentarzy:

  1. No extra pomysł, nie przypuszczałam że można jeść skórki;) Muszę wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znam, ale takie smakołyki to coś dla mnie zdecydowanie ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. no takie danko i meczyk w TV i jestem w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. pieczone ziemniaki, w ogóle pieczone warzywa to ja uwielbiam! Ale o wykorzystaniu do tego skórek też nie słyszałam do tego momentu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze, no tego to jeszcze nie widziałam, ale ciekawy pomysł :p

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne ,ponoć zupa z takimi czipsami ziemniaczanymi smakuje świetnie ,bo wydobywa cały smak ziemniora ,zrobię przy okazji plackowych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Hm takie ziemniaczki to muszą być dopiero pyszne :) smaka mi narobiłaś, że ho ho! i w ogóle fajny pomysł na obiad, czy choćby na przekąskę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem na głodzie, także.....wciągnęłabym jedną dziurką...

    OdpowiedzUsuń
  9. Rewelacyjny pomysł kochana! Muszę koniecznie wypróbować te skórki ziemniaków:)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)