09 maja 2012

bakłażan duszony z pomidorami, cukinia z pieczarkami i pysznym Linguine

I znowu zawitało słońce;)
Troszkę zabieganie dzień mi się zaczął, ale już jestem w domu i mogę się oddać przyjemnościom;p
...Kawie z cynamonem, rzecz jasna, pichceniu czegoś fresh, a potem fit;)
Trochę się w między czasie obłowiłam w różności, ale to potem...ech;p A to wszystko przez wizytę u dentysty...musiałam odreagować stres;p
Do rzeczy...dziś zaszalałam z warzywami. Bakłażan, cukinia, pieczarki, dymka i trochę sosu pomidorowego,
 ot co;)
Szybko, lekko i bezmięsne danie akurat;)

Przygotowanie: 30 minut
Koszt: około 20 zł


Składniki:
1 bakłażan
1 cukinia
20 dkg pieczarek
2 małe dymki
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
3 średnie pomidory
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz
makaron Lingiune
łyżeczka musztardy Kamis z płatkami chilli
łyżeczka cukru


Makaron gotuję al dente w lekko osolonej wodzie z kapką oliwy. Można zamiast soli dodać vegetę.
Odcedzam, odstawiam na bok.

Bakłażana myję, kroję na plastry i solę, odstawiam na około 40 minut, by puścił sok, po czym odsączam, kroję na słupki i kostkę, odstawiam na bok.

Cukinię myję, kroję na plastry i wrzucam do garnka z wrzącą wodą, trzymam je w tej wodzie chwilę, po czym wyjmuję i wkładam do miski z zimną wodą - będą jędrne. Po około 2-3 minutach, odsączam je i odstawiam na bok.



Sos:
Na rozgrzanej patelni smażę cebulkę, do momentu, aż się zeszkli. Dodaję pieczarki, mieszam, nadal smażę.
W momencie, kiedy pieczarki puszczą sok, zarumienią się, dodaję pomidory - obrane ze skórki i duszę wszystko razem jakąś chwilę...
Po około 10 minutach, wlewam na patelnię przecier pomidorowy, dorzucam czosnek, cukier, sól, pieprz,oraz musztardę, mieszam, nadal duszę około 10 minut. Dodaję bakłażana i cukinię, duszę jeszcze chwilę, doprawiam do smaku przyprawami i posypuję natką pietruszki.



Smacznego;)









7 komentarzy:

  1. Smacznie i zdrowo, szkoda że jestem takim mięsożercom i ciężko zaspokoić mój glod warzywami :) muszę popracować nad sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a może się skusisz, fajnie wyszło, aromatycznie;) zawsze jakaś alternatywa dla mięska;)

    OdpowiedzUsuń
  3. zamierzam to zrobić ale zauwazylem mala niescislosc w sosie napisane jest ze dodac pomidory a w składnikach nie ma pomidorow a tym samym nie wiadomo ile,jest tylko przecier pomidorowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a faktycznie, czasem się zdarzy...;) jako, że przepis jest sprzed kilku lat, nie pamięta, czy dodałam więcej jak 2-3, ale że trochę już bawię się kuchnią, dzisiaj...dodałabym 3 średnie pomidory, dobre, soczyste, pachnące, myślę, że załatwiłyby sprawę.
      Dziękuję bardzo za zwrócenie uwagi, pozdrawiam :)

      Usuń
    2. a przecieru dla kontrastu, 2-3 łyżeczki, najlepiej jest dodawać stopniowo, wówczas sam ocenisz jako smak najlepiej Ci odpowiada ;) p.s. do sosów pomidorowych dodaję też szczyptę cynamonu, świetnie podbija smak !;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)