Taki zielony dzień dziś obiadowo zaliczyliśmy.. Tak sobie stwierdziliśmy z moim, że trzeba jeszcze więcej zielonego jeść, bo z tym różnie bywa, a to pizza a to inne smakołyki, a tyłek rośnie;p
No to jest coś zdrowego, grejpfrut dał czadu, a pierś z kurczaka wyszła idealnie soczysta.
Zapraszam...
Przygotowanie: do 15 min
Koszt: ok 12 zł
Składniki:
125 g roszponki
2 ziemniaki
1 większa pierś z kurczaka
1 szalotka
1 grejpfrut czerwony
garść zielonej fasoli szparagowej
sok z jednej cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek Basso
łyżka octu balsamicznego Kamis
sól, pieprz
przyprawy do kurczaka wedle gustu
Mięso marynuję sobie na jakieś dwie godziny przed smażeniem. Ulubione przyprawy plus odrobina oliwy, wymieszać, odstawić.
Rozgrzewam patelnię, wrzucam mięso, smażę do 5-7 minut max.
Roszponkę myję, trzymam chwilę w durszlaku żeby ociekła.
Grejpfruta obieram z włókien, kroję na cząstki.
Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do 10 min. Odcedzam.
Ziemniaki gotuję w całości, w osolonej wodzie.
Na talerzu układam kolejno roszponkę, grejpfruta, fasolkę i mięso. Ziemniak na środek.
Na koniec skrapiam dressingiem z oliwy, octu, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Musiałam zerknąć z czym ta trawa zachwalana na FB :P Świetny taki obiadek - zdrowy i kolorowy. A roszponkę dziś akurat kupiłam, też coś z niej kolorowego zrobię :)
OdpowiedzUsuńOjjj już zdjęcie na instagramie mnie zachęciło, a teraz czytam i marzę, żeby mi tak ktoś takie danie przyrządził... ;)
OdpowiedzUsuńuchuchu, jak kolorowo! Smacznego.
OdpowiedzUsuńjak wiosennie!
OdpowiedzUsuńSuper kolorowo :) Lubię takie właśnie dania, ostatnio tej zieleniny coraz więcej u mnie również :)
OdpowiedzUsuńkolorowo i ja jestem zakochana <3
OdpowiedzUsuńech te Twoje sałatki! rozpływam się!
OdpowiedzUsuńach te kolorki!
OdpowiedzUsuńpyszna z pewnością :)
Ale cudo!.
OdpowiedzUsuńOjej, ale fajna sałatka! Wiosenna, mmm!
OdpowiedzUsuńO jaka kolorowa sałatka :)
OdpowiedzUsuńtak zielono i kolorowo to ja lubię mieć na talerzu :) Olcia muszę przyznać, że każdy z Twoich obiadów zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuń