21 kwietnia 2014

placki marchewkowe z musem z awokado

...Czyli jakże nieświątecznie;p
W tym roku jakoś tak zupełnie NIEświątecznie, lżej, mniej, leniwiej....starość?;p
Nie ubolewam nad tym jakoś szczególnie, bo choć kocham jeść, to święta zawsze wywołują u mnie wyrzuty sumienia....tu kawałek, tam dwa, a dupa rośnie;p
Dlategooooooo, w Wielką Sobotę postanowiłam zrobić coś lekkiego na obiad, trochę marchewki, awocado, jogurt naturalny, dzięki czemu bębenek lekkim został.
Przepis zaczerpnęłam oglądając wieczorową porą kuchnię +...proporcje nieco zmodyfikowałam, ale cóż to ;)


Przygotowanie: 35 minut
Koszt: ok 10 zł

Składniki:
6 raczej mniejszych marchewek
3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
jajko
4 łyżki mleka
awokado
mały jogurt naturalny
pół korzenia chrzanu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz, zioła dalmatyńskie, olej do smarowania placków przed pieczeniem


Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach, to jest cztery z nich, dwie na małych, żeby lepiej się kleiły.
Wbijam jajo, dodaję mąkę i mleko, sól, pieprz.
Mieszam dokładnie, formuję z masy placki, nie za wysokie, nie za grube. Układam je na blasze, na papierze, smaruję wierzch każdego z nich olejem rzepakowym.

Wstawiam na około 25 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 z termoobiegiem.

Do malaksera wrzucam pokrojone w kostkę awokado, dodaję jogurt, sok z cytryny, miksuję do otrzymania jednolitej masy.














19 komentarzy:

  1. marchewkowe placki uuuuuwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają wybornie, a jak w smaku Ola? Chrupiące wyszły? Pytam bo wiesz, ja nad dzieciornią się zastanawiam oczywiście...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smaczne, nie dodałam imbiru, choć powinnam, ale nie chciałam przesadzić, następnym razem troszkę bardziej je doprawię i zrobię płaskie, tak dla spróby, żeby były bardziej chrupkie;)

      Usuń
  3. u mnie w Wielką Sobotę jeszcze się pości, a zaczyna jeść dopiero w Niedzielę.. Ale, hm.. raz do roku-nie, nie hamuje się wtedy :)
    Ale placuszki dla mnie bomba! :D i ten kolor !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no u mnie w domu rodzinnym też, a w moim....jak się nie ma czasu, ochoty na stanie przy garach, to się kręci łatwiznę, nawet w niedzielę czy poniedziałek;)

      Usuń
  4. Fajne ,lekkie,ostatnio szukam lekkich dań...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a powiem Ci, że ja też, żeby tak popchnąć wagę w dobrym kierunku;)

      Usuń
  5. Olu ciekawy pomysł na obiad, zwłaszcza po świętach :) Leciutko i smacznie, a w dodatku z marchewą, co uwielbiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo tak, zwłaszcza PO, bo podczas tych świąt, niby nie jadłam jakoś specjalnie dużo, ale bęben pełny;)

      Usuń
  6. Po tym jak ostatnio obżerałam się marchewką gdy chorowałam na żołądek wciąż nie mogę na nią patrzeć. Ale ten mus z awokado! Ten to mnie nęci...

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny pomysł. Lekko i ciekawie :) Zapisuję i wypróbuję :)))

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne placuchy, proste zdrowe mmm, a przy okazji Olu, Tobie i Twoim bliskim wszystkiego najlepszego z okazji Świąt. ja trochę opóźniona, no ale nie nadążam z wszystkim ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  9. Kochana,
    Zaskakujesz mnie i intrygujesz zarazem :) !

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie i zdrowo;) Ten mus mnie kusi;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Za mną też ostatnio chodzą wszelkie placki ;) u mnie w Święta podobnie bardzo leniwooo i mniejszy zapał niż zawsze.. to chyba za duża presja, a jak mam na coś ochotę to robię niezależnie od pory roku :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł na lekkie danie. Chyba wkrótce smażę takie placuszki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)