28 lutego 2013

ciacho z rodzynkami i jabłkiem, trochę oszukane

Oszukane, bo zrobiłam je na bazie ciasta do muffin;p Nie jestem ciastowa, dobrze wiecie, w sumie, to nie wiem czy jestem czy nie, po prostu rzadko je robię, a jak mam się później bać, że nie wyjdzie, że coś tam...to po co?;p Trzeba sobie ułatwiać życie;D
No to jak już sobie poszłam na łatwiznę, pokazuję co tam wymyśliłam.
Troszkę rodzynek, pół jabłka i ciepła herbata;) Wczorajszy wieczór należał z całą pewnością do ...wybornych;p


Przygotowanie: 30 minut
Koszt: kilka złotych

Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
pół szklanki wody
1/3 szklanki oleju kujawskiego
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
żółtko
garść rodzynek sułtańskich
pół jabłka
odrobina tłuszczu do smarowania formy



Mąkę przesiewam do miski, dodaję resztę suchych składników, następnie wszystkie mokre, mieszam łychą dokładnie, powoli, masa musi być jedwabista.

Rodzynki zalewam wrzątkiem, chodzi o to by zmiękły,po chwili odcedzam je.
Jabłko obieram ze skóry, myję, kroję na plastry.

Formę smaruję margaryną, wlewam do niej ciasto. Wierzch ciasta posypuję rodzynkami, dekoruję jabłkiem. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 20 minut z termoobiegiem.








...zostawiam Was z ciachem i dobrą muzą życząc słonecznego dnia...





9 komentarzy:

  1. Ja ciasta uwielbiam ale tez czesto nie pieke bo mojemu facetowi nigdy nic nie smakuje (bo " jego mama robila najlepsze" ;-) ).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, wiesz co mi się ciśnie na usta?:D

      Usuń
  2. Oj pyszniutkie :) zjadłabym kawałek :))

    OdpowiedzUsuń
  3. No i jak smakuje? Muffinowo czy ciastowo raczej? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak ciacho, różnica tkwi w podaniu, nic więcej, z resztą dopiero jak podałam je w większej formie zorientowałam się, że smakuje jak taka babówka robiona przez mojego tatę...genau to samo;)
      Ciacho jest pyszne na drugi dzień, nabiera wilgoci jakby...;)
      No i proste, nie ma tam jakiś wydumanych składników, polecam;)

      Usuń
  4. no i upiekło się :), ja lubię piec - nic skomplikowanego, ale potem sama to zjadam, bo mój to prędzej kupnemu nie pozwoli się zmarnować :/

    OdpowiedzUsuń
  5. o, mogę wpaść na kawałek tego pysznego ciasta? :) uwielbiam z jabłkami i z rodzynkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziora, wsiadasz w auto i czekam...;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)