Bardziej babeczki, bo nie są zbyt wyrośnięte, przez to, że nie skorzystałam z formy.
Wyszły przepyszne, nie dlatego, że Ja je zrobiłam ( ;p), tylko przez to, że trafiłam na dobry przepis i chyba dobrą marchewkę;)
Nie za słodkie, nie za mdłe, w sam raz. W oryginalnym przepisie jest jeszcze lukier z pomarańczy, ale my nie lubimy jak zęby bolą od nadmiaru szczęścia;D ...Zjadłam oczywiście tylko jedną, bo przez jeszcze niecałe dwa tygodnie zobowiązałam się nie jeść słodyczy. Na pewno wrócę do przepisu, ale wiecie...ze słodyczy najbardziej lubię....boczek albooo pizzę z oscypkiem;p
Aha, inspirację znalazłam TU .
Przygotowanie: ok 40 minut
Koszt: - wszystko miałam
Składniki:
2 szklanki startej marchewki - tj 4 średnie marchewki
1.5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
+ przyprawy:
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju roślinnego ( ja dałam kujawski)
3 większe jaja
niecała szklanka cukru brązowego - raczej 3/4
łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowuję dwie miski.
Do jednej przesiewam mąkę, dodaję sól, proszek i sodę oraz przyprawy, mieszam.
Do drugiej ścieram na dużych oczkach marchewkę, dodaję jaja, olej, cukier brązowy i waniliowy, mieszam bardzo dokładnie.
Następnie przelewam masę do mąki, znów bardzo dokładnie mieszam.
Otrzymaną masę wydzielam między papilotki, mnie wyszło 13 sztuk.
Piekę w 180 stopniach z termoobiegiem około 25 minut na środkowej półce, na kratce.
...z pozdrowieniami dla Rafała ;p
Mmm pychota, :) Wyglądają bardzo smacznie. Lubie dodatek marchewki do ciast :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, od bardzo dawna zastanawiało mnie to, jak to jest z TYMI ciastami marchewkowymi itp. Jak dotąd nie zaspokoiłam swojej ciekawości, tak jak z dynią...serio pycha? Może bym zrobiła jak mnie odpowiednio przekonasz, dodała trochę mąki pełnoziarnistej np....chwalę się bom kupiła i będę waliła gdzie się da hahaha :)
OdpowiedzUsuńno wiesz, każdy lubi co innego, wiesz, że ja też nie sikam ze szczęścia na widok wszystkiego, te są smaczne, naprawdę. Pewnie jak użyjesz mąki pełnoziarnistej, to trochę zmienisz smak...ale i tak będą dobre, wiadomo;) no i marchewka też swoje robi, jak trocina, to masz zero z jej słodyczy;)
UsuńMi osobiście ciasto marchewkowe bardzo smakuje:)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam babeczki z tego przepisu, są obłędne!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować i ja ten przepis :))
OdpowiedzUsuńOjjj tak !
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ciasto marchewkowe i już wiem co upiekę na kolejną rodzinną wizytę:) Tylko, że to będzie mój pierwszy wypiek...oby się udał;)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe wypieki to zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńZrobię sobie takie. Miałam robić ciasto marchewkowe, ale w sumie dawno nie jadłam babeczek:p
OdpowiedzUsuńJak już zjem to dam znać:)
uwielbiam je <3
OdpowiedzUsuń