15 czerwca 2015

szybkie ciasto z truskawkami i borówkami

Hoł! Dzisiaj szybko, słów kilka zaledwie, bo czasu nie ma na ględzenie ;p
Mam fajny przepis na ciasto na bazie maślanki, recepturę tak zwaną znalazłam w pewnej grupie o charakterze kulinarnym, autorką przepisu jest Pani Teresa Kropidłowska, także jak ktoś z Was również jest w tej grupie, to właśnie tam znajdzie ów przepis.
Ciasto jest fantastyczne, delikatne, owocoweeeee, aż grzech nie zjeść. Jaaa, skusiłam się na 3 kawałki i na tym basta, niestety. Może jak rano wstanę, to już go nie będzie ...? Oby! ;p
Przepis wykorzystałam w pełni, to znaczy nic nie zmieniałam.
Enjoy!


Przygotowanie: 10 minut + pieczenie około 35 minut
Koszt: wszystko posiadałam + truskawki z ogródka 

Składniki na ciasto:
2, 5 szklanki mąki pszennej
2 jaja ( u mnie eco, większe)
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru - u mnie niepełna
1/2 szklanki oleju - rzepakowy
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy - u mnie aromat
0,5 kg truskawek
pół opakowania borówek amerykańskich - ode mnie


Kruszonka:
1/3 margaryny Kasia
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru


Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w wysokiej misce. Miksuję na jednolitą masę.

Składniki na kruszonkę ucieram dłońmi.
Truskawki po umyciu kroję na pół, pozbywam się tym samym szypułek. Borówki myję.

***
RADA ode mnie ad topic TAKICH ciast: Kiedyś nie byłam taka mądra ;p
Pamiętajcie by składniki na ciasto, w tym przypadku jaja, maślanka były w temperaturze pokojowej, w ten sposób unikniecie zakalca. Dobrze jest też nie "przerobić" ciasta, czyli miksujemy czy też ucieramy tylko do momentu połączenia się składników. No i nie otwieramy bez celu piekarnika.


Ciasto wylewam do blachy wyłożonej papierem, na wierzchu układam truskawki i borówki, całość posypuję kruszonką. Piekę w 180 st jakieś 35-40 minut, zależy jaki macie piekarnik, ja piekłam nieco dłużej, choć mam mocny....test patyczka zróbcie.










12 komentarzy:

  1. No pewnie że je zrobię :) Fajne musi być, tak jak TAMTO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nooo, jest mega :) banał, do tego bez gramolenia :D

      Usuń
  2. Takie ciasta są świetne :)) Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Napisałabym, że takie uwielbiam, choć w sumie uwielbiam prawie wszystkie ciasta...:) ale co mi tam zrobię na pewno, raz się żyje :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda nieziemsko, szkoda, że jestem kurde uczulona na laktozę :-/// Czy jak zamiast maślanki dam mleko roślinne to wyjdzie? buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ojjj, to mi zadałaś...nie ma bladego pojęcia, podobno bliżej kefirowi do maślanki niż mleku czy naturalnemu jogurtowi....ale jak Ty nie możesz....nie wiem :D ALEEE, jakby co, mam inny równie fajny przepis na ciacho z owocami :D

      Usuń
  5. Świetne ciasto, bardzo lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Owoce warto też obtoczyć w mące ,nie opadną na dno i jeśli mają za dużo soku też nie będzie zakalca .Pyszny ,takie ciasta to blaszka idzie u mnie w jeden dzień.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta na maślance, są takie mięciutkie i pyszne po prostu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmmmm.... już wyobrażam sobie ten smak!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)