Mam fajny przepis na ciasto na bazie maślanki, recepturę tak zwaną znalazłam w pewnej grupie o charakterze kulinarnym, autorką przepisu jest Pani Teresa Kropidłowska, także jak ktoś z Was również jest w tej grupie, to właśnie tam znajdzie ów przepis.
Ciasto jest fantastyczne, delikatne, owocoweeeee, aż grzech nie zjeść. Jaaa, skusiłam się na 3 kawałki i na tym basta, niestety. Może jak rano wstanę, to już go nie będzie ...? Oby! ;p
Przepis wykorzystałam w pełni, to znaczy nic nie zmieniałam.
Enjoy!
Przygotowanie: 10 minut + pieczenie około 35 minut
Koszt: wszystko posiadałam + truskawki z ogródka
Składniki na ciasto:
2, 5 szklanki mąki pszennej
2 jaja ( u mnie eco, większe)
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru - u mnie niepełna
1/2 szklanki oleju - rzepakowy
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy - u mnie aromat
0,5 kg truskawek
pół opakowania borówek amerykańskich - ode mnie
Kruszonka:
1/3 margaryny Kasia
3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w wysokiej misce. Miksuję na jednolitą masę.
Składniki na kruszonkę ucieram dłońmi.
Truskawki po umyciu kroję na pół, pozbywam się tym samym szypułek. Borówki myję.
***
RADA ode mnie ad topic TAKICH ciast: Kiedyś nie byłam taka mądra ;p
Pamiętajcie by składniki na ciasto, w tym przypadku jaja, maślanka były w temperaturze pokojowej, w ten sposób unikniecie zakalca. Dobrze jest też nie "przerobić" ciasta, czyli miksujemy czy też ucieramy tylko do momentu połączenia się składników. No i nie otwieramy bez celu piekarnika.
Ciasto wylewam do blachy wyłożonej papierem, na wierzchu układam truskawki i borówki, całość posypuję kruszonką. Piekę w 180 st jakieś 35-40 minut, zależy jaki macie piekarnik, ja piekłam nieco dłużej, choć mam mocny....test patyczka zróbcie.
No pewnie że je zrobię :) Fajne musi być, tak jak TAMTO
OdpowiedzUsuńnooo, jest mega :) banał, do tego bez gramolenia :D
UsuńTakie ciasta są świetne :)) Zapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńNapisałabym, że takie uwielbiam, choć w sumie uwielbiam prawie wszystkie ciasta...:) ale co mi tam zrobię na pewno, raz się żyje :D
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko, szkoda, że jestem kurde uczulona na laktozę :-/// Czy jak zamiast maślanki dam mleko roślinne to wyjdzie? buziaki
OdpowiedzUsuńojjj, to mi zadałaś...nie ma bladego pojęcia, podobno bliżej kefirowi do maślanki niż mleku czy naturalnemu jogurtowi....ale jak Ty nie możesz....nie wiem :D ALEEE, jakby co, mam inny równie fajny przepis na ciacho z owocami :D
UsuńŚwietne ciasto, bardzo lubię takie :)
OdpowiedzUsuńOwoce warto też obtoczyć w mące ,nie opadną na dno i jeśli mają za dużo soku też nie będzie zakalca .Pyszny ,takie ciasta to blaszka idzie u mnie w jeden dzień.
OdpowiedzUsuńa widzisz, tego myku nie znałam :D
UsuńUwielbiam ciasta na maślance, są takie mięciutkie i pyszne po prostu :)
OdpowiedzUsuńMmmmm.... już wyobrażam sobie ten smak!
OdpowiedzUsuńCiasto świetne :)
OdpowiedzUsuń