01 maja 2015

szybkie ciasto z rabarbarem i cynamonową kruszonką

Robię ciasto z rabarbarem, tak, tak, tak...!
Potrzebne ciasto na już, na sobotę w zasadzie, bo gościć się będę, CZA było coś zrobić, a nie kupować bele cooo! A że ja nie jestem do ciast aż taka najpierwsza, to zawsze jak już coś wybieram, to chcę, by były proste, smaczne i nieprzekombinowane, z kilkoma kremami, ciulstewkami i innymi....no bo wiecie....albo zgrabna D albo niebo w gębie ;p Poza tym TE ciasta już mi tak nie smakują jak kiedyś, za słodkie, po prostu. A z owocem zawsze to jakieś inne, lżejsze, nie ?? No i miałam kosmicznego smaka na ciacho z rabarberem! Jak go tylko zobaczyłam to cap ...ile wlazło do ręki ;) Zakupy uznałam za udane, zwłaszcza, że do ów ręki wpadło jeszcze kilka innych drobiazgów, także mamusia wróciła do domu bardzo szczęśliwa....no i jeszcze uwieńczyłam dzień treningiem, lubię tak.... ;) 
A Wy jak tam się macie? Majówkowo czy domowo? Mam nadzieję, że odpoczywacie....tymczasem zostawiam Was z przepisem. Mój zaczerpnęłam od KLIK, wszystko wyszło jak trzeba, u mnie jedynie czas pieczenie nieco się przedłużył, o jakieś 10 minut...do testu suchego patyczka. Do tej propozycji dodałam też kruszonkę z innego przepisu z w/w strony, także dwie sroki.... ;p
Ciasto wyszło puszyste, lekkie, nie za słodkie (nie dałam też pełnej porcji cukru), ciepłe smakuje wybornieeee <3 Uprzedzam, ciasto nie jest FIT, bo trochę masło w nie poszło, ale od kawałka jeszcze nikt nie umarł...!


Przygotowanie: około 60 minut pieczenie + około 15 min pracy
Koszt: 4 zł rabarbar

Składniki:
kostka masła / 200 g 
2 szklanki mąki pszennej / u mnie typ 450
około 0,5 kg rabarbaru
szklanka cukru / u mnie niecałe 3/4 trzcinowego
cukier wanilinowy + cukier z dodatkiem kardamonu i prawdziwej wanilii
( po kopiastej łyżeczce)
3 jaja eco
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypt soli
cukier puder do posypania

KRUSZONKA:
pół kostki masła / u mnie niecała
szklanka mąki
szczypta soli
łyżka cukru wanilinowego
około 70 g cukru trzcinowego / u mnie dużo mniej
ODE MNIE cynamon, wedle uznania




Rabarbar obieram ze skórki, odcinam końcówki, myję i kroję na drobną kostkę. 
Mąkę przesiewam, dodaję do niej proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, mieszam.
Masło wyjmuję z lodówki na chwilę przed podejściem do ciasta, żeby było miękkie.

Masło miksuję z cukrem i cukrem wanilinowym oraz tym z kardamonem. 
Dodaję do niego po jednym jajku, stopniowo....Na koniec dosypuję mąkę, miksuję całość na gładką masę. 
Masa nie jest rzadka, raczej do WYŁOŻENIA niż przelania. 

Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach.

W między czasie włączyłam piekarnik na 180 stopni, środkowa półka.

Do powstałej masy dodałam niepełną garść rabarbaru, przełożyłam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam ciasto. Na wierzchu rozłożyłam tyle rabarbaru, by samo ciasto nie siadło od jego ciężaru (to co zostało, będzie na zaś). Wierzch ciasta posypałam kruszonką. 
Ciasto pieczemy około 40 minut. U MNIE nieco dłużej, do suchego patyczka jak już wspomniałam wcześniej, także sprawdzajcie po 35-tej minucie.

















Smacznego, do zaś!




11 komentarzy:

  1. Domowo i pracująco przez całą majówkę.
    Musze dorwać rabarbar bo narobiłaś mi smaka na takie cudo <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym wciągnęła i to właśnie takie nie fit. A to dlatego, że Małżon rabarbaru nie jada, a dla siebie samej to mi się nie chceeee takiego piec...

    OdpowiedzUsuń
  3. Boskie ciacho! Uwielbiam takie cudeńka, no i rabarbar!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też studzę obecnie, tyle że z malinami, jagodami i truskawkami, no ale z rabarbarem musowo w sezonie trzeba zrobić, nie ma że boli :)
    Bawcie się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ej no bez jaj.. ciasta nie są po to, żeby każde było fit! Po to na co dzień się racjonalnie odżywia, aby zjedzenie ciasta nie wywoływało od razu nie wiadomo jakich wyrzutów sumienia, czy cuś :)
    poza tym, mózg też potrzebuje cukru!

    Ale to wygląda.. <3 zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karola, mnie nie tłumacz 😁 ja tam aż taka chora na punkcie zdrowego odżywiania nie jestem, co widać po blogu....Ale znam takie persony co by mi powiedziały coś na temat kostki masła 😄 Osobiście uważam, że wszystko jest dla ludzi, a jak słyszę o tych wszystkich zamiennikach ......żeby było fit, to mnie często targa 😂

      Usuń
  6. U mnie już też było ciasto z rabarbarem ale szybko zniknęło... czekam zatem na kolejną porcję rabarbaru i do dzieła :) No i częstuję się Twoim ciachem, bo smaka mi narobiłaś;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jeszcze z rabarbarem niestety nic nie robiłam, ale nadrobię bo lubię :)) Ciasto wyszło Ci super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne! zjadłabym pewnie całe na raz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hmm dlaczego nie mam jeszcze rabarbaru w domu?! :( jak ono apetycznie wygląda.. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)