17 czerwca 2013

spaghetti aglio e olio, czyli obiad jak u Ewy ...

Uff, jak gorąco !!
Nie narzekam jednak, nie, nie, lepsze to, niż ta zima pierońska;p
Jako, że lubię szybkie dania, nieskomplikowane, zwłaszcza teraz w taką pogodę - aż żal stać przy garach...więc tradycyjnie pokażę Wam coś prostego i nie zajmującego czasu.
Kiedyś ten makaron już zdaje się pokazywałam na blogu, nie pamiętam szczerze mówiąc, albo podobny...??
Ech, tak czy siak jadamy go od czasu do czasu z Moim pięknym...i nie wiem skąd mam ten "przepis", a żeby było śmieszniej natknęłam się na niego też w książce Ewy Chodakowskiej...no to znów go przygotowałam.
Akurat, danie prawie w 5 minut;p


Przygotowanie: max 15 minut
Koszt: 8 zł

Składniki:
makaron spaghetti na dwie osoby
( z pełnego ziarna)
5 ząbków czosnku
1 papryczka chilli
sól morska
pieprz czarny
natka pietruszki
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek



Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie na al dente.

W międzyczasie na rozgrzaną oliwę wrzucam posiekany czosnek oraz drobno pokrojoną papryczkę, oczywiście bez nasion, no chyba, że lubicie ogień, ja podziękowałam ;)
Podsmażam do momentu, aż czosnek lekko się zarumieni, uważajcie jednak żeby go nie spalić.

Odcedzony makaron wkładam na powrót do garnka, do niego wlewam oliwę z czosnkiem i papryczką, mieszam dokładnie, żeby oliwa oblepiła makaron. Do całości dodaję posiekaną natkę pietruszki, dosalam, dopieprzam (cóż za słownictwo ;p), posypuję ziołami ...i jem!!


Smacznego!!












...a dla ochłody kawa mrożona, tradycyjnie ;)



9 komentarzy:

  1. Fajne danie, niby nic, troszkę się dzieje, niewiele a wystarczająco. Widnieje na "liście" jako DO ZROBIENIA.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no i tu jest myk, danie jest bardzo aromatyczne, papryczka dodaje pikanterii, natka świeżości sól morska podbija smak...ja tak lubię ;)

      Usuń
  2. Ekspresowy makaron, czyli idealny na pogodę za oknem.

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie - i to spaghetti i ta kawa:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można zastąpić chili słodką papryką. Jak sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak najbardziej, Kamilko, tyle, że nie uzyskasz tej ostrości, ale co kto lubi ;)

      Usuń
  5. Kocham makaron i czosnek z chili - także danie w sam raz dla mnie !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz;)